• info@purplehorsecoaching.nl
 • 06 - 41932944

Hoe werkt die spiegel van een paard nu eigenlijk?

 • Hoe werkt die spiegel van een paard nu eigenlijk?

  Hoe werkt die spiegel van een paard nu eigenlijk?

  Bij de uitspraak dat een paard ons gedrag en vaardigheden spiegelt, zie ik regelmatig mensen verbaasd kijken. Hoe kan ik dan zien aan een paard dat hij mijn gedrag spiegelt? Dat is de veel gestelde vraag. Het is lastig om een eenduidig en duidelijk antwoord te geven en het in woorden uit te drukken. Wat helpt is om uit te leggen hoe het spiegelen van ons gedrag en vaardigheden werkt.

  Paarden zijn kuddedieren en zijn afhankelijk van elkaar om te overleven. De kudde bestaat uit een leidende merrie en een hengst. De merrie stuurt de kudde aan en weet waar de kudde behoefte aan heeft om te overleven. De hengst zorgt voor de nakomelingen. Paarden overleven al miljoenen jaren in de natuur. Dit komt mede door hun sensitiviteit. Ze weten wanneer er gevaar dreigt en ze kunnen wilde dieren doorgronden of ze op dat moment een lekker hapje zijn of dat het roofdier al heeft gegeten. De kudde weet wie de sterke paarden zijn en welke de iets zwakkere en op welke positie deze paarden het beste kunnen lopen binnen de kudde. Op deze manier vergroten zij hun overlevingskans. Paarden scannen elkaar en dus ook ons in enkele seconden. Wanneer wij op paarden rijden voelen zij onze hartslag en ademhaling. Gaat onze ademhalen en/of hartslag omhoog, dan voelt het paard dit. Deze dieren sluiten aan op ons gevoel en niet op wat wij denken. Je kan een paard dus nooit in de mailing nemen. Het paard weet hierdoor waar onze kracht ligt en waar onze ontwikkelpunten. Het mooie van paarden is dat zij respectvol met onze kwaliteiten en ontwikkelpunten omgaan. Dit maakt dat een gedragsverandering oefenen met een paard veel veiliger voelt dan wanneer wij dit direct met een persoon oefenen. Een paard heeft geen vooroordeel en leeft in het moment.

  Hoe het spiegelen van een paard gelezen kan worden, wordt begeleid door de coach. Zij hebben een opleiding gevolgd in het lezen van paardengedrag. Soms begrijpt een coachee de feedback van het paard, zonder dat ik daar uitleg bij heb gegeven. Als coach is het dan de taak om de feedback van het paard samen met de coachee te analyseren en verdieping te zoeken. Vervolgens wordt de gedragsverandering in gang gezet. Dit gebeurt door oefeningen op de grond met het paard. De oefeningen zijn afhankelijk van de coachvraag. De oefening is altijd afgestemd op de gewenste ontwikkeling van de coachee. Tijdens de oefeningen zal het paard laten zien wanneer het gewenste doel is bereikt. De kracht is dat de coachee direct ervaart hoe is het om de gedragsverandering in de praktijk te brengen. Mijn ervaring is dat de coachee hier veel energie van krijgt en de oefening nogmaals uit wilt voeren, omdat het zo goed voelt. Ik heb veel verschillende coach sessies begeleid. Van emotionele sessies, confronterende sessies tot aan een sessie waarbij er gespeeld werd met het paard en het plezier er vanaf spatte.

  We zitten nu in de donkere dagen voor kerst. De natuur, maar ook wij keren naar binnen. We zoeken de warmte op. Dit is het moment om eens rustig na te denken of de zaken gaan zoals je het prettig vindt of dat je juist wilt dat je de dingen anders aan wilt gaan pakken. De vraag is dan alleen vaak “wat of hoe?”. Coaching met behulp van paarden kan ondersteuning kunnen bieden aan jouw persoonlijke verandertraject. Wil je meer informatie, kijk dan op www.purplehorsecoaching.nl of neem contact op met Monique van der Wilde, te bereiken op 06-41932944.

  Leave a comment

  Required fields are marked *